Hírek

Elérhetőségek

BESZÁMOLÓ - Magyar Falu Program – Felelős állattartás elősegítése – 2021

Inárcs Nagyközség Önkormányzata

2365 Inárcs, Rákóczi út 4. Telefon/Fax: (29) 370-021

www.inarcs.hu e-mail: titkarsag@inarcs.hu

 

 

BESZÁMOLÓ

Magyar Falu Program – Felelős állattartás elősegítése – 2021

MFP-FAE/2021 (Támogatói okirat iratazonosító száma: 3308836153)

 

Inárcs Nagyközség Önkormányzata A Magyar Falu Program – Felelős állattartás elősegítése – 2021 pályázati kiírás által elnyert 1.327.657 Ft összegű támogatásból 939.000 Ft összegben valósította meg a pályázatban foglalt célokat.

 

Inárcs Nagyközség Önkormányzata fontosnak tartja a felelős állattartás népszerűsítését, az ehhez szükséges feltételek biztosítását. Az Önkormányzat szerződéses jogviszonyban áll a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvánnyal, akik ellátják a településen a kóbor, gazdátlan ebek begyűjtését, oltását, ivartalanítását és gondozását, az Önkormányzat anyagi hozzájárulásával. Az Alapítvány nem altatja el az általa begyűjtött kóbor illetve gazdátlan állatokat, hanem örökbefogadót keres számukra, amelyhez aktívan használják a közzöségi média felületeit, illetve az alapítvány honlapját. A sikeres együttműködésnek köszönhetően a településen csökken a gazdátlan ebek száma, a lakosság egyre felelősebb az állattartási kérdésekben. Tapasztalataink alapján egyes szociálisan rászorult helyzetben lévő családok számára komoly anyagi terhet jelent háziállataik oltása, chippel ellátása illetve ivartalanítása, így a pályázat nyújtotta lehetőségeket jelentős részét ezen családok támogatására fordítottuk. Célunk a felelős állattartás népszerűsítése, anyagi támogatása, hogy a kutya és macska tulajdonosok háziállatai a jogszabályoknak megfelelően, a szükséges egészségügyi ellátásban részesüljenek, elkerülve ezzel az esetleges egészségügyi problémákat, valamint megkönnyítve az állatok azonosíthatóságát. Jelen pályázati kiírás a lakosság érdeklődését is felkeltette, valamint a helyi állatotthon alapítványon túl a község állatorvosa is támogatta a pályázat benyújtását, megvalósítását. Az Állatotthon közreműködésével különös figyelmet fordítottunk a hátrányos helyzetű lakosság házi kedvenceire, a szociálisan rászorulók érdekeinek szem előtt tartásával. A Szent Ferenc Állatotthon a pályázatban résztvevő háziállatok szállításáról is gondoskodott.

 

A projekt hatására hosszú távon is alacsonyan tartható a településen a kóbor, gazdátlan állatok száma, az elkóborolt, de chippel rendelkező ebek beazonosíthatóvá válnak, és visszakerülhetnek jogos tulajdonosukhoz. A program megvalósítása állat-egészségügyi szempontból is igen jelentős, közvetlen hatással bír a településen élő háziállatokra és tulajdonosaikra nézve. Nem utolsó sorban az ivartalanításban résztvevő állatok révén a nem kívánt szaporulatok száma is csökkenthető, ezzel az önkormányzatra nehezedő anyagi teher is, hiszen a településről elszállított kóbor, elhagyott, állatok után az Önkormányzat szerződésben meghatározott összeget fizet a Szent Ferenc Állatotthon Alapítványnak

 

A támogatási összegből az alábbi beavatkozások elvégzésére került sor:

 

táblázat

 

A projekt során a kötelezően megvalósítható, önállóan nem támogatható tevékenységek körének eleget téve kihelyezésre került 2 darab Falutábla a településre vezető fő útvonalak mentén (Inárcs-Kakucs közigazgatási határában, valamint az M5 autópályáról a településre vezető úton), illetve kihelyeztük a Támogatói Táblát az Önkormányzathoz. A település honlapján (www.inarcs.hu) elhelyeztük a Magyar Falu Program emblémát, és a beruházás rövid szöveges összefoglalóját.

 

A projekt során egyéb elszámolható költség nem keletkezett, a pályázati dokumentáció összeállításával és a projektmenedzsmenttel kapcsolatos feladatokat az Inárcsi Polgármesteri Hivatal személyi állománya látja el.

 

Inárcs, 2022. október 12.

 

 

dr. Gál Imre László

polgármester

 

banner