Hírek

Elérhetőségek

Használt sütőolaj begyűjtés Inárcson

I. kerület - Budavár | Használt sütőolaj: megszabadulhatsz tőle és még jót  is teszel

 

Tisztelt Inárcsiak !

A lakossági használt sütőolaj begyűjtése községünkben is elkezdődött. Az első kijelölt gyűjtőpontot a Polgárőrség (Tűzoltó utca 1).

Kérjük, hogy a tárolóedényben (műanyag palack, befőttes üveg) összegyűjtött használt étolajakat a Polgárőrségnél adják le a szolgálatban lévő diszpécsernek (18:00-tól 7:30-ig), illetve amennyiben nem találnak a Polgárőrségen senkit, hagyják a tárolóedényt a Polgárőrség ajtaja előtt.

A begyűjtés kizárólag használt étolajra és zsiradékra vonatkozik, egyéb természetű olajakat, például motorolajat, váltóolajat…stb nem áll módunkban gyűjteni.

Magyarországon a háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel, mely egy része a lefolyókba, szemétgyűjtőkbe és a természetbe kerül.

A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz, mely a háztartásból kikerülve hatalmas károkat okoz. Egyetlen liter használt sütőzsiradék 1 millió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni.

A csatornahálózatba kerülő olaj alacsony hőfoka miatt a csatornafalra tapad. Erre további szennyeződések rakódhatnak rá, csökkentve ezáltal a lefolyócsövek áteresztő képességet, mely akár dugulásokhoz vezethet.

A használt sütőolaj jó tápanyag a kártevőknek, a csótányok – esetleg patkányok – elszaporodásához vezethet. A földbe és az élővizekbe jutva súlyos környezeti károkat okoz. Elégetése esetén rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe.

A szennyvíztisztító-művekbe kerülve az olaj leterheli a rendszert, a tisztítás jelentős többletenergiát és nagyobb igénybevételt okoz.

 Az összegyűjtött olaj 100%-ban újrahasznosításra kerül: a feldolgozás során bioetanol készül belőle. A gyűjtés 240 literes, rendszeresen tisztított és karban tartott, kulturált megjelenésű gyűjtőben történik. Lezárt PET-palackban vagy zárt befőttesüvegben a gyűjtőbe kell helyezni az olajat, önteni nem kell, így „cseppmentes” a rendszer, nem áll fenn a kiömlés veszélye. A gyűjtő cég előre egyeztetett időpontban, rendszeresen és igény szerint biztosítja az elszállítást és az edények cseréjét.